Assessorament Nutricional

Nutrició canina

 

PER QUÈ NO HEM DE DONAR CEREALS Al NOSTRA GOS?

Els cereals com l'arròs blanc, el blat, la civada, etc.... que trobem en la nostra cuina habitual en forma de pastes, galetes, pa, i multitud d'aliments no són adequats per els gossos, els nostres carnívors domèstics.
L'origen dels cereals en l'alimentació de mascotes
és en els anys 50-60 perquè es va generar una sobre producció de cereals que va donar lloc a la creació dels pinsos.

Ara però comencen a sortir diferents empreses que aposten per el pinso premsat en fred, que és una alternativa molt sana gràcies a la matèria prima que utilitzen, el tracte que reben els aliments durant el seu procés de fabricació, i àpte pel consum humà

Tot i això la majoria de pinsos son extrucionats, i no només els pinsos de mala qualitat, gamma baixa (com els de marca blanca), sinó també molts pinsos considerats de gamma mitjana o alta amb uns preus desorbitats, que estan basats en cereals i subproductes animals no aptes per humans. També inclouen cereals molts pinsos extrucionats de veterinaris, específics para determinades patologies, que són pèssims i a més costen un dineral al pobre consumidor.

Nomes has de fer un cop d'ull a la composició d'aquest pinso extrucionats i ten portaràs una sorpresa. Els gossos no estan preparats per consumir cereals!

El problema és que els gossos porten a la Terra des de fa molts milers d’ anys, i el seu organisme no està creat per digerir aquests cereals, ells son carnívors.

Els gossos no posseeixen els enzims necessaris per trencar les cadenes d'hidrats de carboni complex, els midons, i això el que provoca, per exemple, és un sobre esforç per al seu pàncrees, que a l’hora genera un excés d'insulina per poder atacar a aquests cereals, la qual cosa comporta una sèrie de malalties cròniques que abans que existís el pinso extrucionat, no es donaven d'una forma tan alarmant com en l'actualitat. Problemes de pell, dentals, diarrees, vòmits, convulsions, càncer, problemes de ronyons, de fetge, artritis, artrosis , diabetis, cristalls/pedres en orina, etc… Tot això és el que podem generar en el nostre animal si l’alimentem com si fos una gallina.

I a més no necessiten els cereals! El gos no necessita aquests sucres, doncs l'energia l'obtenen del greix. No són humans, són carnívors, i la seva domesticació no és excusa per alimentar-los de forma inadequada, tenint alternatives naturals i mil vegades més sanes que els pinsos extrucionats o altres aliments a base de cereals.

Ja sé que molts veterinaris aconsellen l'arròs blanc per exemple, per tractar les diarrees en el gos, però no és el més recomanable ja que produeix inflamació de les mucoses, i nutricionalment, si no és integral no és aprofitat pel gos. Per això mateix, cap dels aliments per gossos hauria de porta cereals, perquè no és solament que no siguin necessaris: és que a la llarga donen problemes de salut. Així que respectem la naturalesa dels nostres gossos i alimentem-los de forma correcta i natural. A Empordà Caní pots trobar dos tipus de dietes:

-      La dieta crua anomenada B.A.R.F (biologically apropriate raw food) o A.C.B.A. (alimentació crua biologicament adaptada).

-      El pinso premsat en fred

Creiem que abanç de parlar-te de la dieta crua i el pinso premsat en fred cal parlar de com és el pinso extrucionat i així entendras perquè no el comercialitzem per les mascotes dels nostres clients. Seguidament t’expliquem com son les dos dietes que pots trobar a Empordà Caní.

 

 

 

PINSO EXTRUCIONAT:

(no u posa en el sac) (no en trobaràs a Empordà Caní)

 

El pinso extrucionat per a gossos (menjar prefabricat) és la pitjor alimentació que podem donar-li a les nostres mascotes. No només no es saludable en absolut, sinó que és contraproduent.

El menjar per a gossos que s'ofereix en format de pinsos extrucionats, s'elabora en la seva major part a partir de deixalles d’animals no aptes per a consum humà. A aquests tipus de carns se'ls denominen subproductes càrnics, i estan completament prohibit utilitzar-los per alimentació humana. També passa això amb la matèria vegetal que conté el pinso, es tracta simplement de les restes de cereals, hortalisses i fruites que han sobrat després d'eliminar la part que es destina per consum humà.

Per tant, normalment l'única cosa que s'utilitza per a l'elaboració del pinso extrucionat per a gossos, són les restes. Com es converteixen totes aquestes restes que no són aptes per a consum humà en pinso? Aquí és on entren les fabriques i els processos de farinatge i extrució. Com és lògic, no es poden subministrar els productes en mal estat tal com estan, perquè ningú els compraria. El que es fa és el que es coneix com a procés de farinatge, que consisteix a ficar tots aquests subproductes en un forn a altes temperatures ( 140º aprox.) fins que queden reduïts pràcticament a cendres. Amb això s'eliminen també tots els bacteris i possibles patògens (virus) que continguin, però per desgràcia, també s'eliminen la major part de proteïnes, vitamines i minerals que els subproductes contenien. El resultat que s'obté és una massa gairebé sorrenca, denominada farina. Per tant han d’afegir químicament tots els nutrients que han cremat i desaparegut, els famosos additius nutricionals de les etiquetes que al no ser naturals, encara que el cos del gos no els necessiti, si queden provocant excessos de vitamines i minerals que solen provocar càncers problemes articulars i moltes altres malalties cròniques.
La farina no és atractiva estèticament per vendre-la com a pinso per a gossos, per la qual cosa se sotmet a un altre procés denominat extrució. Això consisteix a sotmetre la farina a un altre procés d’alta pressió i humitat durant un curt període de temps, obtenint així el que coneixem com les “croquetes”, aquestes boletes que formen el pinso que els donem a les nostres mascotes.

Als gossos, òbviament, no els agradaria menjar-se això, ja que ni fa olor ni té gust a menjar, és una barreja de subproductes gairebé carbonitzats i extrucionats amb pinta de “boles” o “croquetes”, per tant, com és possible que als nostres gossos  els hi agradi tant? Molt senzill, afegint a aquestes croquetes una mica d'oli i grassa animal de manera que agafi la seva olor i gust, enganyant així l'olfacte i el paladà dels nostres gossos. Però això no és tot, ja que la grassa animal es deteriora amb facilitat, és necessari afegir diversos conservants perquè no es deteriori.

Està científicament demostrat que el càncer en gossos ha augmentant indiscriminadament durant els últims anys, a causa del fluor i altres químics que s'utilitzen per a la seva elaboració.

Moltes malalties són genètiques però la majoria estan provocades per la mala alimentació.

Aquest aliment el gos pot arribar a tardar 12 hores a digerir-lo, però el pinso eextrucionat té un altre inconvenient, s'infla a l'estómac i, hi ha mes risc de patir torsions d’estomac. L'augment de problemes d'al·lèrgies, d'articulacions, de pell i de pèl, càncer, malalties de l'estómac i intestí, de ronyons i fetge, de digestió... Pot venir, i sol venir, per l’acumulació en el cos de l’animal d’additius químics i els processos de fabricació.

L’augment de conductes indesitjades del nostre gos, no només pot ser d’una mala educació, també per l’accés de productes químics. Les substàncies que porten els conservants sintètics també poden alterar el comportament del gos de manera no desitjada.

El gos aprofita un 60% del que li donem aproximadament. Baixa digestibilitat.

PINSO PREMSAT EN FRED:

(u posa en el sac) (a Empordà Caní en trobaràs)

 

Les diferències en qualitat de la matèria primera i del procés de fabricació, en comparació amb el pinso extrucionat, són enormes i poden millorar molt la salut del nostre gos.

Els ingredients utilitzats són d'alta qualitat i aptes per el consum humà: carn, peix... i son molt digeribles, saludables i naturals, ajustats a les necessitats del gos i sense subproductes. Conté només matèria primera.

No utilitzen aromes artificials.

Té tot el que necessita un bon aliment per cobrir les seves necessitats en energia, nutrició i sabor. Per aquesta raó no fa falta una sobrecàrrega d'additius.

Molt més important és la seva digestibilitat, disponibilitat i tolerància cap a un metabolisme actiu.

Es tracta d'un aliment sense soja i sense làctics, completament lliure de colorants, aromes, conservants i additius que facilita molts problemes per a gossos al·lèrgics a l’hora de trobar un pinso adequat.

A més el gos és el que menja: vitalitat, musculatura forta, ossos forts, pell sana i pèl brillant.

Per la composició i la manera de fabricació pot desenvolupar una flora intestinal estable, que és com una barrera important contra diversos agents patògens. Al tenir un alt valor nutricional, la quantitat de menjar necessari al dia és menor, comparada amb pinsos extrucionat.

A més només el procés premsat en fred permet que vitamines i nutrients es mantinguin en la seva forma original.

Vitamines i minerals tenen una importància vital en la salut del teu gos! Per a l'organisme les vitamines i els minerals s'absorbeixen millor i més ràpids en estat pur i natural, i si no les necessita les pot expulsar, cosa que no passa amb els additius químicament.

En el pinso premsat en fred  no s'utilitzen additius ni antioxidants sintètics.

Lu especial del menjar premsat en fred és que la matèria primera està tractada individualment: La carn es deshidrata i es molt per poder premsar-la. El cereal s'obre al vapor, per fer-ho digerible (simula la pre-digestió d’un herbívor). Les verdures i les herbes s'assequen a l'aire lliure abans del procés de premsatge en fred. Això assegura una absorció biològica molt ràpida i eficient de cadascun dels productes naturals. En un suau premsatge en fred es treballa a pressió atmosfèrica, amb això totes les vitamines, els minerals i la matèria vegetal secundària es mantenen intactes.

Aquest pinso no s'infla ni flota en l'estómac i el perill d'una torsió d'estómac és molt menor.

En cas de tenir un gos hipo-al·lergènic es fa el format amb carn de conill que no porta al·lergògens.

El gos aprofita un 85% del que li donem aproximadament. Alta digestibilitat.

DIETA CRUA, ANOMENADA B.A.R.F / A.C.B.A.:

(a Empordà Caní en trobaràs)

 

Significa alimentació crua biològicament apropiada.

Les empreses que fabriquen menús A.C.B.A. són aliments aptes per humans i la majoria de vegades es fabriquen en fàbriques d’alimentació humana.

La dieta A.C.B.A. va ser desenvolupada pel veterinari australià Ian Billinghurst, així com el nord-americà Richard Pitcairn i l'anglès Tom Lonsdale. Es compon d'un 30-70%, on el 70% equivaldria a molts ossos carnosos crus i carn, i el 30% de fruites i vegetals crus, ous, vísceres...

Amb el pinso extrucionat els donem de menjar… però amb la dieta A.C.B.A. els alimentem correctament, com faríem amb els nostres propis fills. La carn crua juntament amb ossos carnosos i una mica de verdura és tot el que necessiten per tenir una alimentació completa i equilibrada. Basada principalment en les proteïnes, els nostres gossos es posaran forts i musculosos, no fofos com passa amb els greixosos dels pinsos extrucionats.

L’objectiu de la dieta crua és: maximitzar la salut, allargar la vida, i millorar la capacitat reproductiva dels gossos i, en fer-ho, minimitzar la necessitat d’intervencions de veterinaris. Les dietes artificials basades en cereals (pinsos extrucionat) causen problemes innombrables de salut. No són pel que el teu gos va ser programat. El teu gos descendeix dels llops.

Els llops no mengen croquetes ni galetes per a gossos, mengen el que cacen. Són animals carnívors que s'alimenten de les seves preses. El mateix passa amb els gossos, si els deixéssim en el bosc durant un llarg període de temps els seus instints mes primitius de supervivència els portarien a començar a caçar novament, nodrint-se també de les seves preses.

Una dieta biològicament apropiada per a un gos ha d'incloure coses com: carn dels músculs, ossos, grassa, vísceres i materials vegetals, i qualsevol altre aliment que sigui al que els seus ancestres salvatges consumien.

 

MILLORES QUE PODEM OBSERVAR AMB AQUESTA ALIMENTACIÓ:

El primer que notaràs son les ganes de menjar que té el teu gos, veuràs que espera el menjar amb una il·lusió nova.

Tenen millor humor, més vitalitat, són feliços.

Observaràs menys quantitat de caques, i les que faci seran menys voluminoses i oloroses, això es deu a la ingesta d'aliment natural que és més aprofitat per l'animal i a la falta d'additius i altres suplements antinaturals.

També observaràs que beuen menys aigua, això es deu al fet que el seu aliment ja conté una quantitat d'aigua molt alta, la de la pròpia carn, fruites i verdures.

El seu pèl i pell milloren d'una forma impressionant, pots veure un mantell brillant, suau i sense problemes de picors, èczemes, calbes, etc.

L'alè deixa de fer una olor forta i ranci, el gos deixa de fer olor tant per dins com per fora i les seves dents es tornen blanques, una dentadura sana i preciosa, a mes, no provoca carrall.

Amb el temps veuràs una millora de la musculatura de gos, i de l'estat general, la seva immunitat natural augmenta i això ens estalvia uns diners en veterinaris, ja que el gos està sa per fora i per dins.

Menor quantitat de greix corporal, ideal per a gossos amb sobrepès.

Moltes menys al·lèrgies alimentàries degut a no portar conservants, colorants, cereals i additius químics.

També s'ha comprovat una millora significativa en animals amb problemes articulars, especialment en eliminar el cereal de l'alimentació i millorar la seva musculatura, que és un gran suport per a les seves articulacions.

El gos aprofita un 95% del que li donem. Molt alta digestibilitat.